Leefstijlcoaching: Brede kijk op gezondheid

De betekenis van “gezond zijn” wordt door elke persoon anders ingevuld. Er is geen goede of foute redenering. Het is belangrijk dat de leefstijl die een persoon wil nastreven, is afgestemd op ieders eigen behoeften.

Het is bewezen dat een goede leefstijl mensen algemeen gezonder houdt, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast zijn er ook bewijzen dat leefstijlaanpassing bij diverse ziektebeelden helpend zijn om verbetering te krijgen in de gezondheidstoestand. De wetenschappers zetten zelfs op dit moment steeds meer in op onderzoeken naar de effecten van leefstijlaanpassing en de relatie tot gezondheid.

Om te komen tot een goede leefstijl is er enerzijds kennis nodig van de beschreven richtlijnen per leefstijlfactor en anderzijds de effecten die waarneembaar zijn door de persoon die leefstijl wil gaan bekijken en/of veranderen. Hiermee ontstaat de samenwerking tussen de leefstijlcoach en de cliënt.

In de sessies van leefstijlcoaching brengen we in kaart hoe je huidige leefstijl is, hoe deze zich verhoudt tot de richtlijnen en wat je graag wil veranderen. Je schrijft je eigen verhaal en de leefstijlcoach is je gids onderweg.

Leefstijlfactoren die een rol spelen zijn voeding, alcohol, beweging, ontspanning (stress), slaaphygiëne en roken. Elk item kan apart aan bod komen en soms zullen ze verweven zitten tijdens het gesprek.

Voor de coaching wordt er gebruik gemaakt van de principes van Positieve Gezondheid, motiverende gespreksvoering (Miller & Rollnick) en principes uit ACT - therapie.